کشفي در درياچه پريشان اتفاق نيفتاده است

پيرو درج خبري با عنوان \" کنجکاوي يک کشاورز به کشف محوطه اي تاريخي دراطراف درياچه پريشان منجر شد\" در تاريخ 16 آذرماه 88 درسايت خبرگزاري مهر و چاپ اين خبر دربرخي از جرايد ملي و محلي، رئيس سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان فارس به ميراث آريا(chtn)،گفت: درخصوص حفاري غيرمجاز در اطراف تالاب پريشان کازرون و کشف يک شهر باستاني به استحضار مي رساند طي يک ماه گذشته هيچگونه حفاري دراين شهرستان صورت نگرفته و خبر منتشر شده درمطبوعات وخبرگزاري ها ناشي از برداشت نادرستي بوده که از محوطه شناخته شده قديمي استنباط شده است.

محمد رضا بذرگر افزود:اين محوطه درکنار تالاب بين المللي پريشان واقع شده و بقاياي يک قلعه باستاني از دوره اسلامي است که دراثر آب بردگي بخشي از ديوار آن، قطعه اي از يک سفال درآن هويدا شده است .

بذرگر افزود: اطراف تالاب پريشان مجموعه اي از آثار و بناها و بقايايي از گذشته هاي بسيار دور وجود دارد که حتي غارهاي آن به 18 هزار سال قبل از ميلاد نيز مي‌رسد همچنين آثار دوران اسلامي در اين مجموعه وجود دارد و پراگندگي آثار تمدني اطراف تالاب پريشان بسيار است .

وي تصريح کرد: اينکه ماجراجويي يک کشاورز باعث کشف اين اثر شده باشد درست نيست اطراف تالاب پريشان تاکنون سه مرتبه توسط باستان شناسان سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان مورد بررسي دقيق قرار گرفته است .

بذرگر با تاکيد بر اينکه تنها منطقه اي در کازرون که کامل بررسي باستان شناسي شده است منطقه اطراف تالاب پريشان است ، تصريح کرد: بنابراين هيچ نقطه ابهام و جديدي در مورد بقاياي تمدني اطراف تالاب پريشان وجود نداشته که چيز جديدي کشف شده باشد .

وي اضافه کرد: تعداد بسياري از آثار اطراف تالاب پريشان ثبت ملي است که مي‌توان به 7 مورد آن اشاره کرد و 10 اثر جديد نيز پرونده سازي است که در نوبت ثبت در آثار ملي قرار دارد که از آن جمله مي‌توان به بقاياي قلعه باستاني اشاره کرد که در نوبت ثبت در فهرست آثار ملي قرار دارد .

رئيس سازمان ميراث فرهنگي فارس ادامه داد: بقاياي قلعه باستاني در منطقه معروف به تل برجي است يا تپه برج که آثار ساخت و ساز از دوره ساساني تا دوره اسلامي در آن ديده مي‌شود .

وي ادامه داد:به استناد يافته هاي باستاني مثل سفال‌هاي موجود ، بقايايي از ديواره قلعه اي که روي تپه بوده است يا حضور سفالينه‌هاي موجودي که در منطقه پراکنده است مي شود فهميد اثر مربوط به دوره ساساني است .

بذرگر خاطرنشان کرد: برشي که در بدنه ديواره خورده و باعث پيدايش آثار شده است مربوط به هشت سال پيش است و چيز جديدي نيست و اهالي منطقه کاملا با اين اثر آشنا بودند و مراقبيان آثار سازمان ميراث استان به دليل اينکه جاده روستايي از کنار اين اثر رد مي‌شده است هر روز از کنار آن رد مي شوند و چيز جديدي نبوده است .

وي افزود: در اين منطقه و در اطراف درياچه پريشان قرار است جاده اي ساخته شود که همين باعث شده است يک سري اعتراضات عمومي توسط تشکل‌هاي غير دولتي در شهرستان اتفاق بيفتد اين خبرنگار يکي از افراد همين تشکل‌هاي غير دولتي بوده است که به دنبال درگير کردن سازمان در اين جريان است.


بذرگر با اشاره به وي اينکه سعي مي‌کند ميراث را درگير اين ماجرا کند ، تصريح کرد: در مورد احداث جاده تاکنون استعلامي از ميراث نشده است و برنامه جاده فقط در مرحله مطالعاتي است و قطعا وقتي بخواهد به مرحله اجرايي برسد از سازمان ميراث استعلام مي‌شود و ما نظرمان را اعلام مي‌کنيم .

يادآور مي‌شود ؛ تالاب بين المللي پريشان يکي از زيستگاه‌‌هاي مهم بشري درطول تاريخ بوده و محيط پيرامون آن جزو مهمترين مناطق تمدن جنوب فارس محسوب مي شود. به دليل آب شيرين اين تالاب درطول قرن هاي گذشته حواشي پيراموني آن مأمن زندگي انسان‌هاي اوليه بوده که در درون غارها و پناهگاه‌هاي کوه هاي اطراف اين تالاب زندگي مي کرده اند. آثار بدست آمده از درون غارهاي اطراف تالاب پريشان که طي بررسي هاي ميداني کارشناسان اداره کل ميراث فرهنگي صورت گرفته قدمت تاريخي شهرستان را به 18 هزار سال قبل از ميلاد مي رساند.

تاکنون درچند مرحله اطراف تالاب پريشان به لحاظ وجود آثار تاريخي بررسي شده و تمامي آثار تاريخي موجود درمنطقه شناسايي و به لحاظ نوع اهميت اثر آماده ثبت درفهرست آثار ملي شده اند ( بررسي تاريخي منطقه توسط دکتر ثواقب ، بررسي ميداني آقاي دشتي زاده ، پايان نامه کارشناسي ارشد آقاي رضايي ، بررسي ميداني آقاي رضا نوروزي )

آثار مورد اشاره درخبر خبرگزاري ها بقاياي قلعه اي درکنار روستاي شحرنجان از روستاهاي پيراموني تالاب پريشان است که قبلاً درجريان بررسي هاي ميداني مورد شناسايي قرارگرفته و پرونده آن به عنوان يک اثر ثبتي براي ثبت درفهرست آثار ملي ايران ارسال شده است .

تمامي مردم منطقه با اين اثر تاريخي آشنايي داشته و سال‌هاست که بقاياي آن را مي بينند . بنابراين چيز چندان جديدي نيست زيرا موقعيت قلعه طوري است که دريک بلندي وبرفراز روستاي شحرنجان واقع شده نه در دشت .
/104











انتهای پیام/

کد خبر 1388092820